Biografie

Afdrukken
PDF

André de Jager

Studeerde o.a. bij Jan Bonefaas in de Grote Kerk te Gorinchem (improvisatie), bij Ben van Oosten in de Grote Kerk te Den Haag (literatuur) en bij Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin in de Saint-Sulpice te Parijs (improvisatie en literatuur).
In mei 1998 volgde André de Jager een masterclass interpretatie en registratie bij de Parijse organist Jean Guillou. 
In het jaar 2001 herdacht André de Jager zijn 25-jarig organistenjubileum.

In 1979 en 1980 was André eerste prijswinnaar op het Nationale Orgelconcours te Elburg.
Sinds 1980 geeft André concerten in binnen- en buitenland (o.a. in de Notre-Dame te Parijs en in Passau (D), op het grootste kerkorgel ter wereld), verleent hij zijn medewerking aan plaat-, CD-, radio-, TV- en DVD-opnamen, geeft orgel- en muziektheorielessen en componeert hij voor orgel, koor, solozang en instrumentale muziek. Ook is hij begeleider van een groot aantal koren in Nederland.

Klik om afbeelding op ware grootte weer te gevenBij diverse platenmaatschappijen, o.a. “De Bazuin” te Putten en “OGW records” te Nieuwegein zijn diverse CD’s van zijn hand verschenen (orgel, orkest, koor en instrumentaal). Tevens is hij demonstrateur bij “Viscount-orgels” Nederland. Sinds 1 oktober 1980 is André de Jager organist op het Blank-orgel (1976, II/P/23) in de “Bethlehemkerk” te Papendrecht. Daarnaast is hij ook organist in de Gereformeerde Kerk te Sliedrecht (orgel van G. van Leeuwen en Zonen 1950, II/P/28).

Zijn voorliefde gaat uit naar de franse, romantische orgelliteratuur hetgeen wel blijkt uit het feit dat hij zich inzet voor het meer bekend worden van deze schitterende muziek. Veel organisten spelen alleen de meest bekende symphonieën, maar André heeft ervoor gekozen om ze allemaal uit te voeren (dus ook de minder bekende, maar vaak minstens zo mooie!). Zo heeft hij inmiddels alle 8 sonates van Guilmant, alle 10 symfonieën van Widor, alle 6 symfonieën van Vierne alsmede de vier Suites van Vierne en de beide symfonieën van Dupré uitgevoerd. Geinspireerd door de franse componisten Guilmant, Widor, Vierne en Dupré heeft André als een van de weinige organist-componisten in Nederland inmiddels 5 symfonieën voor orgel gecomponeerd welke in 2006 op een dubbel-CD verschenen zijn. Geinspireerd door Louis Vierne heeft André in 2012 gecomponeerd: 24 Pièces en Forme Libre. De Duitse orgelmuziek wordt echter niet vergeten; naast veel Bach-werken heeft André in de afgelopen jaren van Max Reger o.a. alle zeven grote Koraalfantasien uitgevoerd; een niet geringe prestatie! Ook heeft André de Jager 'alle 4 de Passionen' als continuo-speler uitgevoerd, te weten: Mattheus-Passion (J.S. Bach), Marcus-Passion (H. Boelee), Lucas-Passion (G.F. Telemann) en Johannes-Passion (J.S. Bach). Daarnaast heeft hij in de jaren 2002 en 2004 twee zesdelige cantate’s in Barokstijl gecomponeerd (voor koor, solisten en orkestbegeleiding), in 2006 een Requiem en in 2009 Psalm 43, welke inmiddels uitgevoerd zijn en op CD verschenen zijn.

 

  • Klik om afbeelding op ware grootte weer te gevenVanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek is André de Jager door de Société Académique d'éducation et d'encouragement "Arts, Sciences, Lettres" te Parijs op 1 april 2007 onderscheiden met een Bronzen Medaille en op 14 juni 2014 met een Zilveren Medaille.
  • Op 16 januari 2010 werd aan André de Jager het Draaginsige in Zilver van de PKN-kerk in Nederland uitgereikt vanwege het vervullen van de functie van kerkorganist in de Bethlehemkerk te Papendrecht gedurende 25 jaren.
  • Op 16 januari 2010 werd André de Jager benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.
  • Op 20 februari 2016 werd André de Jager benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht.
  • Op 16 april 2019 ontving André de zilveren DC-speld voor 25 jaar organist bij Deo Cantemus te Rotterdam.
  • Op 12 november 2022 werd aan André de Jager het Draaginsige in Goud met briljant van de PKN-kerk in Nederland uitgereikt vanwege het vervullen van de functie van kerkorganist gedurende 42 jaren.
  • Op 10 december 2022 ontving André een Gouden medaille namens OP Papendrecht
  • Op 11 januari 2023 werd André benoemd tot Erelid van COV Soli Deo Gloria te Sliedrecht

Hieronder volgt een verkorte versie voor in programmaboekjes bij concerten:

André de Jager


Studeerde o.a. bij Jan Bonefaas in de Grote Kerk te Gorinchem (improvisatie), bij  Ben van Oosten in de Grote Kerk te Den Haag (literatuur) en bij  Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin in de Saint-Sulpice te Parijs (improvisatie en literatuur). In mei 1998 volgde  André de Jager een masterclass interpretatie en registratie bij de Parijse organist Jean Guillou.

Sinds 1976 geeft André concerten in binnen- en buitenland, verleent hij zijn medewerking aan plaat-, CD-, radio-, TV- en DVD-opnamen, geeft orgel- en muziektheorielessen en componeert hij voor orgel, koor, solozang en instrumentale muziek.

Bij diverse platenmaatschappijen, o.a. “O.G.  W. records” te Nieuwegein en “  De Bazuin” te Putten zijn diverse CD’s van zijn hand verschenen (orgel, orkest, koor en instrumentaal). Tevens is hij demonstrateur bij “Viscount-orgels” in Nederland.

André de Jager is hoofdorganist op het Blank-orgel (1976) in de Bethlehemkerk te Papendrecht.

Naast veel koor- en instrumentale muziek behoren tot zijn belangrijkste composities: 5 orgelsymfonieën, 24 Pièces en Forme Libre, Choral I, 2 kantates, een Requiem en Psalm 43.

De volgende prijzen en onderscheidingen zijn aan André toegekend:

-1e prijswinnaar op het Nationale Orgelconcours in Elburg (1979 en 1980).

-Bronzen medaille (2007) en Zilveren medaille (2014) van "Arts, Sciences, Lettres" in Parijs.

-Draaginsigne in Zilver van de Protestantse Kerk in Nederland (2010).

-Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (2010).

-Stadsorganist van Papendrecht (2016).

-Zilveren DC-speld voor 25 jaar organist bij Deo Cantemus (2019)

-Draaginsigne in Goud met briljant van de Protestantse Kerk in Nederland (2022).

-Gouden medaille namens OP Papendrecht (2022)

-Erelid van COV Soli Deo Gloria Sliedrecht (2023)

Copyright disclaimer: "Deze tekst is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL"